Ajatus

”Ota tämä huoli minulta ja pidä huolta, että saksanpaimenkoira pysyy aina työkoirana, sillä olen koko elämäni taistellut tämän päämäärän vuoksi ”

Max von Stephanitz

_

FIN TVA SchH3 JK1 BC1 AD Yumbo von der Fasanerie SPL SM-09, C-osa 89.

Ajatuksenani on tulevaisuudessa kasvattaa myös vaativaan käyttöön soveltuvia rodunomaisia saksanpaimenkoiria, jotka sopivat ominaisuuksiensa, rakenteensa ja terveytensä puolesta niin aktiiviseen ja tavoitteelliseen harrastamiseen kuin työkäyttöönkin.

Olen aikoinani ihastunut saksanpaimenkoirassa nimenomaan sen ominaisuuksiin, jotka tekevät siitä monipuolisen harrastuskoiran: se on rohkea, työhaluinen, helposti motivoitavissa ja periksiantamaton. Näitä ominaisuuksia haluan kasvatustyölläni omalta osaltani ylläpitää tässä rodussa. Suojelukoiralla pidän tärkeänä itsevarmuutta ja  rohkeutta sekä voimakasta, syvää puruotetta. Hyvä hermorakenne tekee vietikkään koiran kanssa elämisestä ja harrastamisesta mukavampaa. Henkisten ominaisuuksien lisäksi on pidettävä silmällä myös fyysisiä ominaisuuksia, tervettä rakennetta ja käyttökoiralle mielestäni tärkeää käyttöön sopivaa ja kestävää kokoa.

Lisäksi pidän jalostuskoiraa valitessani ehdottoman tärkeänä ominaisuutena koiran toimintakykyä. Minulle ei riitä, että koira työskentelee voimakkaasti tasaisella nurmi- tai hiekkakentällä ns. ”optimaalisissa” olosuhteissa, vaan sen tulee osoittaa rohkeutta ja säilyttää toimintakykynsä myös erilaisissa ympäristöissä erilaisilla pinnoilla yllättävissäkin tilanteissa. Tämän vuoksi yhtään koiraa ei tulisi käyttää jalostukseen pelkästään sen kisoissa saavuttamien pisteiden perusteella.

Aion kasvatustyössäni panostaa laatuun enkä määrään, joten pentueita tuskin tulee olemaan koskaan edes vuosittain. Jalostuskoiriltani tulen vaatimaan tuloksen rodunomaisesta kokeesta tai muuta näyttöä yksilön ominaisuuksista ja koulutettavuudesta saksanpaimenkoirien rodunomaiseen kokeeseen. Kuten edellä jo kerroinkin, pelkkä tulos ei  koskaan kerro koko totuutta, mutta toki se antaa jonkinlaista osviittaa yksilön koulutettavuudesta.

 

Tampereella 22.5.2011

 

Riikka Byckling, kennel Yumbone’s